Dubbel glas plaatsen in bestaande kozijnen

Steeds meer mensen laten dubbel glas plaatsen in hun bestaande ramen: dat is niet gek, want dubbel glas betekent een betere isolatie en dus een lagere energierekening! Bovendien verbetert dit uw wooncomfort: u heeft namelijk minder last van kou en warmteverlies. Op zoek naar een glaszetter om u hierbij te helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u een gratis en vrijblijvende offerte van een glaszetter in uw regio: zo weet u zeker dat u profiteert van de scherpste prijzen.

Hieronder leest u meer over het plaatsen van dubbel glas in bestaande ramen. U leest over de voordelen, hoe de vakman precies te werk gaat en hoe u ontdekt of uw kozijnen nog goed genoeg zijn.

De grootste voordelen

Waarom is het een goed idee om isolerend glas te plaatsen in uw bestaande ramen? Isolerend dubbel glas heeft tal van voordelen: het verbetert de isolatie, waardoor u minder warmteverlies hebt. Dit zorgt voor een kleinere energierekening en minder Co2 uitstoot waardoor u bijdraagt aan een beter milieu.

Een ander groot voordeel, is dat het beter beschermt tegen inbraak, waardoor de veiligheid in huis stijgt.

Al deze voordelen zorgen er bovendien voor dat uw huis in waarde stijgt als u investeert in dubbel glas.

De grootste voordelen op een rij:

 • Minder warmteverlies
 • Hoger wooncomfort
 • Lagere energierekening
 • Positieve bijdrage aan het milieu
 • Betere inbraakveiligheid

Soorten dubbel glas

U heeft de keuze uit verschillende soorten dubbel glas. Standaard dubbel glas wordt eigenlijk nauwelijks meer gebruikt, omdat het een hele slechte isolatiewaarde heeft vergeleken met isolatieglas.

Isolatieglas bestaat ook uit twee (of zelfs drie!) glasplaten, maar de spouw is hierbij gevuld met edelgas. Dat zorgt voor een betere isolatie. Daar komt nog bij dat de beglazing vaak wordt afgewerkt met een warmtewerende coating, die warmteverlies voorkomt.

Er zijn verschillende soorten isolatieglas om uit te kiezen, elk heeft een eigen isolatiewaarde en prijs. U hebt de keuze uit:

 • Dubbel glas: heeft een U-waarde van 2,8. Hoe lager deze waarde, des te beter de isolatie.
 • HR glas: heeft een U-waarde van 2.
 • HR+ glas: heeft een U-waarde van 1,6.
 • HR++ glas: heeft een U-waarde van 1,1.
 • HR+++ glas: heeft een U-waarde van 0,5.

glas scherven

Kan ik mijn bestaande kozijnen behouden?

Vaak is het mogelijk om het dubbel glas te plaatsen in uw bestaande houten ramen. Zelfs als u voorheen enkel glas had, is het kozijn waarschijnlijk breed genoeg om dubbel glas te kunnen plaatsen. Wel is het belangrijk dat de staat van de kozijnen goed is. Een klein plekje houtrot is te herstellen, maar als het kozijn flink verouderd is dan is het slimmer om direct de kozijnen te vervangen.

Dubbel glas plaatsen in bestaande aluminium ramen?

Dat is vaak zonder problemen mogelijk. Meestal zijn aluminium kozijnen breed genoeg en doordat aluminium niet wordt aangetast door neerslag en temperatuurswisselingen is de levensduur heel lang. Wilt u zeker weten dat u de bestaande raamkozijnen kunt blijven gebruiken, vraag dan advies aan een ervaren glaszetter!

Hoe dubbel glas plaatsen in bestaande ramen?

Hoe gaat de vakman precies te werk bij het plaatsen van dubbele beglazing? Hieronder vindt u het stappenplan van een glaszetter:

 • Stap 1: inmeten en glas bestellen. De vakman controleert altijd of alle afmetingen kloppen, zodat hij zeker weet dat de nieuwe glasplaat gaat passen. Hierbij controleert hij ook direct het kozijn en checkt hij of deze geschikt is voor dubbel glas.
 • Stap 2: als het glas besteld en geleverd is, is het tijd om de oude beglazing te verwijderen. De vakman verwijdert de kitrand langs het glas en haalt nu de glaslatten weg. Met twee sterke zuignappen tilt hij de ruit uit de sponning.
 • Stap 3: nu maakt hij de sponning schoon van achtergebleven spijkers en kitresten. Hij plaatst nieuw glasband en de juiste steunblokjes om het gewicht van de ruit te verdelen.
 • Stap 4: daarna is het tijd om de ruit in het kozijn te plaatsen. De kant met de coating komt aan de binnenkant van uw woning. Hij plaatst de glaslatten terug en werkt het geheel daarna opnieuw af met kit.

Voorzetraam als alternatief

Soms komt het voor dat u het dubbel glas niet in uw bestaande ramen kunt plaatsen. Als dit komt doordat het kozijn niet breed genoeg is, zou u ervoor kunnen kiezen om een voorzetraam te plaatsen. Een voorzetraam is een extra glasplaat die de glaszetter aan de voor- of achterkant van het raam plaatst. U heeft zo toch dubbele beglazing, zonder dat u het kozijn hoeft te vervangen!

Natuurlijk is de isolatiewaarde niet zo hoog als bij isolatieglas. Toch is de isolatiewaarde met een voorzetraam nog altijd vele malen hoger dan bij enkel glas. Er valt dus zeker een mooie besparing te behalen!

Bij het plaatsen van een voorzetraam gebruikt de glaszetter een rubberen afdichting om de isolatie toch zoveel mogelijk te verbeteren.

Kiest u voor een voorzetraam? Deze zijn meestal verkrijgbaar met een kunststof of aluminium profiel. Deze profielen zijn verkrijgbaar in praktisch elke RAL-kleur, zodat u gemakkelijk dezelfde kleur kiest als uw kozijnen.

glas scherven

Hulp nodig? Vraag gratis offerte aan!

Wilt u dubbel glas in uw bestaande ramen plaatsen, maar heeft u hier de hulp van een glaszetter bij nodig? Goed idee: zo weet u zeker dat het glas goed is geplaatst, voorkomt u lekkages en krijgt u bovendien garantie op het geleverde werk

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk een gratis én vrijblijvende offerte van een glaszetter in de regio. Kijk naar de prijs, garanties en voorwaarden, zodat u zeker weet dat u profiteert van een scherp aanbod. U zit nergens aan vast!