Dubbel glas plaatsen in bestaande kozijnen

Tegenwoordig is iedereen wel bekend met dubbel glas. Nou is dit niet vreemd, want het bestaat ook al sinds de jaren 30. Toen werd namelijk al ontdekt dat het plaatsen van een extra ruit een gunstig effect had op de thermische eigenschappen van een raam. Toch hebben veel, vaak oudere panden nog geen isolatieglas. Dubbel glas biedt vele voordelen en het is dan ook aan te raden dit te laten plaatsen. Het kan bijna altijd geplaatst worden in de bestaande raamkozijnen. Zo hoeft u dus niet uw kozijnen te vervangen, wat de klus een stuk gemakkelijk en goedkoper maakt!

Voordelen

Dubbel glas heeft een isolerende functie. Het isoleert beter dan enkel glas. Dit is natuurlijk logisch, want het glas “verdubbelt” zich. Ook is dubbelglas beter beschermd tegen de wisselende weersomstandigheden en het stabiliseert de temperatuur binnenshuis. Doordat dubbel beglazing de isolatiewaarde van de woning verbetert, zullen de energiekosten lager worden. Dit is natuurlijk prettig voor uw portemonnee.

Bestaande kozijnen behouden?

Het is bijna altijd mogelijk om uw bestaande kozijnen te behouden. Als uw oude raamkozijnen gemaakt zijn van hout dan is de kans groot dat het enkele glas vervangen kan worden in de bestaande kozijnen. Het dubbele glas is echter wel dikker dan de bestaande glazen dus de dikte van het houtwerk is bepalend voor het plaatsen van nieuwe glazen. Er kan eventueel extra ruimte gecreëerd worden door glaslatten met extra sponning toe te passen of door de sponning uit te vrezen. Per situatie moet een glaszetter bekijken op dit mogelijk is. De meeste kunststof raamkozijnen zijn zo afgesteld dat de enkele beglazing er precies in past. Dit wordt ook wel het kliksysteem genoemd. Sommige fabrikanten hebben nieuwe kliklijsten ter beschikking die passen bij de bestaande kunststof kozijnen waardoor er ruimte ontstaat voor het plaatsen van dubbelglas. Dit betekent dus dat het huidige kozijn kan blijven bestaan. Voor raamkozijnen gemaakt van aluminium geldt hetzelfde. Of het mogelijk is om een stalen kozijn te behouden hangt af van de profieldikte van het oude kozijn.

Isolatieglas

Tegenwoordig wordt in plaats van dubbel glas isolatieglas gebruikt. Dit zijn glazen met isolerende eigenschappen. Onder isolatieglas verstaan we alle soorten glas die beter isoleren dan enkele beglazing. Dit zijn: gewoon dubbelglas, HR, HR+, HR++ glas, driedubbelglas, voorzetramen of monumentenglas. Het bekendste isolatieglas is de HR++ glas. De verhouding tussen de prijs en de te behalen besparing is namelijk bij deze glazen het meest aantrekkelijk. Een glaszetter kan u adviseren welke glassoort het beste bij uw huis past. Een standaard glazen kosten ongeveer €30, -. HR glazen gemiddeld €45, -, HR+ glazen zo’n €50, – en HR+++ kost ongeveer €55, -.

Glaszetter

Een glaszetter kan voor u beslissen of uw huidige kozijn kan worden behouden of niet. U kunt zelf uw dubbelglas plaatsen, mits u verstand heeft van klussen. Heeft u dit niet dan is het aan te raden dit over te laten aan de glaszetter. Een glaszetter heeft ervaring met het plaatsen van glazen, wat betekent dat u er vanuit kan gaan dat uw nieuwe beglazing goed wordt geplaatst. Het gemiddelde uurloon van een glaszetter ligt tussen de €30, – en €50, -.