Glas onderhouden - ramen schoonmaken

Om er voor te zorgen dat het glas in uw huis lang mee gaat zonder lelijke krassen is het slim om uw ruiten regelmatig schoon te maken op de juiste manier. Juist tijdens het schoonmaken van ruiten ontstaan namelijk krassen. Dit komt doordat er zand op de ruiten zit, dit zand schuurt over het glas waardoor er kleine krassen ontstaan. Op basis van de onderstaande tips gaat het schoonmaken u alleen niet veel makkelijker af, u behaalt bovendien een beter resultaat.

Kurkplaatjes op de ruiten

Tijdens het vervoeren van ruiten worden er kurkplaatjes op het ruit geplakt. Deze zorgen ervoor dat het ruit niet kan beschadigen. Na het plaatsen van het ruit moet u de krukplaatjes zo snel mogelijk verwijderen, op die manier kan de lijm niet uitharden op het glas. Verwijder ook andere etiketten van de ramen. Als er wel lijmresten achterblijven op de ruiten, dan kunt u deze zelf verwijderen en schoonmaken met bijvoorbeeld pure aceton. Het is wel verstandig om eerst advies te vragen aan een specialist, want niet elke ruit kan tegen aceton.

Ramen reinigen

Natuurlijk wilt u uw ramen streeploos schoonmaken, want als de zon op uw ruiten schijnt dan ziet u deze strepen overduidelijk. Het is belangrijk dat u de juiste materialen gebruikt voor het ramen wassen. Het is verstandig om zuinig te zijn met het schoonmaakmiddel, door teveel schoonmaakmiddel toe te voegen ontstaan er juist strepen. Voordat u aan de slag gaat moet u het ergste vuil van uw ruiten afhalen, dit kunt u doen met bijvoorbeeld een tuinslang of een emmer water. Hierdoor heeft u de minste kans op kleine krassen op de ramen door zandkorrels.

Stap voor stap ramen lappen

Bevochtig uw ramen met een lichtvochtige spons en zorg dat iedere strook de vorige strook overlapt, zo weet u zeker dat uw hele raam vochtig is. Maak hierna de ramen droog met een trekker, zorg ervoor dat u de ramen binnen en buiten op dezelfde manier droog trekt. Als de ramen droog zijn kunt u de kozijnen droog maken met een droge doek. Hierdoor kan het water niet naar beneden lekken. Voorkom krassen tijdens het ramenlappen en maak geen gebruik van schuursponzen of schoonmaakmiddelen met schurende stukken erin. Hierdoor gaan uw ramen langer mee.