ventilatieroosters

Om een gezonde en aangename woonomgeving te creëren is raamventilatie nodig. Raamventilatie zorgt namelijk voor circulatie van verse lucht in een kamer. Raamventilatie gebeurt via ventilatieroosters. Deze zijn geplaatst in een raam of op het glas. Verse lucht is onder andere ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Daarnaast wordt het vocht door ventilatie afgevoerd. In een huis wordt ontzettend veel vocht geproduceerd, bijvoorbeeld door koken, wassen, douchen maar ook door ademen. Als deze damp nergens naar toe kan, zal het gaan condenseren op het raam of het plafond. Uiteindelijk zal dit zorgen voor schimmelvorming. Deze schimmel is natuurlijk ontzettend slecht voor uw gezondheid en de kwaliteit van uw woning. U kunt natuurlijk u huis ventileren door een raam of deur af en toe open te zetten, maar dit lijdt natuurlijk tot warmteverlies en ongelijkmatige verdeling van zuiver lucht. Daarnaast moet er in de winter ook geventileerd worden, maar vaak wordt er in de winter geen raam open gegooid. Raamventilatie is daarom de juiste oplossing!

Misverstanden

Er zijn een aantal misverstanden over raamventilatie. Zo denken sommige mensen bijvoorbeeld dat dat het water gemakkelijk naar binnen kan komen door een ventilatierooster. Dit is zeker niet het geval! Alle roosters zijn namelijk waterdicht. Ook zorgt een ventilatierooster niet voor meer lawaai in huis, wat ook veel mensen verwachten. Mocht u wonen in een lawaaierige omgeving dan kunt u zelfs nog extra maatregelingen treffen. Er zijn namelijk ook geluiddempende roosters verkrijgbaar. Een ander misverstand is dat raamventilatie de deur open zet voor tocht. Dit is niet zo. En als u kiest voor zelfregelende ventilatieroosters wordt de instroom van lucht ook bij harde wind in evenwicht gebracht.

Roosters

Raamventilatie gaat via roosters. Er zijn allerlei soorten verluchtingsroosters verkrijgbaar. Ze zijn er in verschillende afmetingen wat dan ook betekent dat ze voor alle soorten kozijnen en sluitsystemen beschikbaar zijn. En zo dus ook voor schuiframen. Het rooster kan geplaatst worden op het glas of op het kozijn. Zo hoeft u dus niet het gehele raam te vervangen. Zoals eerder is genoemd kunnen er ook geluiddempende ventilatierooster geplaatst worden op het raam of op het glas. Ook zijn er ventilatieroosters voor op het dak of voor in het dakvenster. Een schuifrooster in het kozijn is daarnaast ook één van de vormen van ventilatieroosters. Aan de binnenkant van een rooster zitten vaak stangen of touwtjes waarmee het rooster geopend of gesloten kan worden. Zo kunt u de dus zelf de hoeveel lucht regelen.

Plaatsen

Mocht u een ventilatierooster gaan plaatsen in een bestaand kozijn, dan moet het glas wel kleiner worden gemaakt. Over het algemeen heeft een ventilatierooster een glasaftrek van 80 mm. Het glas moet dus 80 mm kleiner worden gemaakt. Als u overweegt om uw huidige glas te gaan vervangen, dan is het slim om direct ventilatieroosters te laten plaatsen. Dit scheelt u tijd en geld. Als u een ventilatierooster op het kozijn wilt plaatsen moet het gehele kozijn worden vervangen. Dit is een grotere klus, maar wel de mooiste oplossing. Het rooster is namelijk bijna niet zichtbaar en doordat het niet op het glas zit, verliest u geen glasoppervlakte.