Zelf glas snijden

Glas zou iedereen op maat kunnen maken. Met een glassnijder en een goede vlakke ondergrond kom je in ieder geval erg ver. Of het nu gaat om een strook die er af moet, of dat u nu glas mooi rond wilt uitsnijden, met een glassnijder is het mogelijk. Oefen voordat u daadwerkelijk gaat snijden wel eerst even, zodat het u later gemakkelijker afgaat. Let er wel op dat gehard glas niet met een glassnijder te snijden valt. Voor u in vier stappen uitgelegd hoe u glas of een raam moet snijden.

Stap 1, Vlakke ondergrond

Voordat u fanatiek aan de slag gaat, moet u eerst zorgen voor een stevige en vlakke ondergrond. Hier zou u een professionele snijtafel voor kunnen gebruiken wanneer u deze tot uw beschikking kunt krijgen. Wanneer deze mogelijkheid er niet is, kunt u ook een vlakke tafel gebruiken. Let er wel op dat u de ondergrond goed beschermt met kranten of eventueel een stuk tapijt. Zorg ervoor dat het tapijt dat u gebruikt niet te dik is, dit kan er namelijk voor zorgen dat het raam kan doorbuigen en vroegtijdig kan gaan breken. Leg het te snijden stuk glas op de tafel en zorg dat het stevig ligt.

Stap 2, Glassnijder

Nu u een goede ondergrond hebt gecreëerd, hebt u een goede glassnijder nodig om het raam op maat te maken. Een glassnijder hoeft nier duur te zijn, u hebt al een variant voor €10,-. Het kan verstandig zijn om wat meer geld uit te geven, een goedkope variant kan snel kapot gaan, of het snijwieltje zit niet meer goed vast. Dan bestaat er de kans dat de snijlijnen niet recht worden. De goedkopere glassnijders komen vaak met een kunststof of houten handvat. De duurdere hebben vaak een ingebouwde koeling met snijolie. Het wieltje is vaak ook een stuk beter waardoor het snijden een stuk gemakkelijker gaat.

Stap 3, Werkwijze

In de glassnijder zit een klein wieltje dat een snede maakt in het raam, dit wieltje is erg dun en maakt een erg kleine snede. Doordat er maar een kleine snede wordt gemaakt, kunt u veel druk uitoefenen op het raam. Een nadeel is dat het raam wel erg heet kan worden en kan gaan verbranden. Dit kunt u zien doordat er kleine stukjes glas wegspatten, dit zorgt er wel voor dat het raam erg moeilijk te breken is en op maat te maken.

Oud glas

In oud glas kunnen van zichzelf al veel kleine scheurtjes zitten, wanneer u dit probeert te snijden, bestaat er een kans dat het glas breekt langs de verkeerde scheur. Daarom moet u niet te hard op het raampje drukken, het is mogelijk dat het glas dan afbreekt op de verkeerde plaats. Probeer een zo klein mogelijke druk uit te oefenen om het gedeelte af te breken en het op maat te maken.

Verbrand glas voorkomen

Doordat er een klein oppervlakte wordt ingesneden, kan het raam erg heet worden. Om te voorkomen dat het glas gaat verbranden, moet het mesje en de snede gekoeld worden. Vroeger werd dat gedaan met terpentine, de snijder werd dan in de terpentine gedoopt en er werd vervolgens mee gesneden. Tegenwoordig gaat het heel anders. De moderne glassnijders hebben namelijk een reservoir waar snijolie in kan. Tijdens het snijden komt er via een klein buisje snijolie op een stukje katoenendraad dat contact maakt met het snijwieltje, op deze manier wordt de snit gekoeld. Wanneer het glas wat dikker is, kan er eventueel ook met een kwastje wat extra snijolie op het glas wordt aangebracht.

Juiste houding

Een glassnijder houd je het zelfde vast als de meeste mensen een pen vasthouden, met drie vingers. Daarbij komt kijken dat de meeste mensen beginnen met een rechte lijn, dit is namelijk ook het meest eenvoudigst. Wilt u een rond figuur uit gaan snijden, dan kunt u hierop oefenen, of het eerst overlaten aan een expert.

Stap 4, Glas breken

Wanneer u de voorgaande 3 stappen goed hebt opgevolgd, kunt u het glas nu gemakkelijk breken. Wanneer dit niet het geval is, zal er in de voorgaande stappen iets verkeerd zijn gegaan. Ga het glas dan niet forceren, maar probeer te kijken waar het probleem ligt en probeer het op te lossen.

Wanneer u de snede hebt gemaakt, legt u dit op het platte stukje van de glassnijder, deze is gemaakt om het glas op te breken. Leg het verlengde van de snede op dit stukje en druk met vlakke handen aan beide zijde van het glas. Wanneer alles goed is gegaan breekt het gemakkelijk, is dit niet het geval, ga dan niet forceren, maar zoek het probleem op.

Gehard glas

Het is niet mogelijk om met een glassnijder gehard glas te snijden. Dit glas is thermisch gehard en is daardoor bijna onbreekbaar geworden. Het is wel mogelijk om een snit te maken in gehard glas, maar breken is onmogelijk.

Voor de beginner

Voor een beginner is het moeilijk om een rond figuur uit te snijden, dit is iets wat een expert voor u kan doen. Een beginner begint met het snijden van rechte lijnen en kan maximaal een stuk glas snijden van 6 mm dikte. Dikker glas of een rond figuur kunt u het beste overlaten aan de experts, zij maken het snel voor u op maat. Het gebruik van de informatie op deze website en dit artikel is op eigen risico. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schade. Mocht u hulp nodig hebben, voelt u zich dan vrij om contact met ons op te nemen!