Dubbel glas laten vervangen?

Ontvang een offerte aan en wordt geholpen door een erkende glaszetter!

Dubbel glas lek

Een lek in dubbel glas is lastig te repareren. Doordat er vocht en vuil tussen de glasplaten is gekomen, is vervanging vaak de enige oplossing. Een lek tussen het glas ontstaat door veroudering, slijtage of een fabricage- of montagefout. De gevolgen van een lek in dubbel glas zijn condensvorming en een lelijke witte waas.

Op deze pagina leest u alles over de oorzaken en de gevolgen van lekslag. Ook geven we u meer informatie over hoe u een lek herkent.

Start gratis offerteaanvraag!

Laat het glas vervangen door een erkend glasbedrijf. Bel direct met de glasservice via 085 500 9976 of vul het offerteformulier in voor een gratis en vrijblijvende offerte.

dubbel glas lek

Hoe herkent u dat uw dubbel glas lek is?

    Vermoedt u lekslag in uw thermopane glas? Vaak is dit eenvoudig te herkennen. Zit er condens (vocht) tussen de twee glasplaten? Dan is uw dubbel glas lek. Een glaslek begint altijd met vocht tussen de glasplaten en daarna ontstaat er pas een witte of blauwe waas. Deze waas ontstaat doordat er aanslag van kalk ontstaat. Ook uitbloeiingen komen voor door calciumcarbonaat (zout). Dit zijn lichte witte vlekken.

    Zo herkent u een lek in dubbel glas:

  • Vocht tussen de twee glasplaten
  • Een witte of blauwe waas
  • Witte uitbloei tussen de glasbladen of afstandhouders
  • Ronde witte afzettingen tussen het raam
  • Wilt u een glaszetter inschakelen? Vraag een gratis offerte aan!

Oorzaken van lek glas

Een glaslek ontstaat doordat vocht en lucht tussen de glasplaten komt. De oorzaak hiervan is vaak dat het kader, de afstandhouder tussen de twee glasplaten, niet meer luchtdicht is. De afstandhouder is een aluminium plaat die met kit vastgemaakt is. Aan het einde van de levensduur kunnen er haarscheurtjes in de kitrand ontstaan, waardoor er vocht kan binnendringen.

Naast ouderdom of slijtage zijn er nog meer oorzaken van een glaslek. Denk hierbij aan een fabricagefout of een foutieve plaatsing. Slijtage veroorzaakt bijvoorbeeld materiaalmoeheid waardoor de glasplaten gaan bewegen of een ander verborgen gebrek.

Gevolgen; condens en witte waas

Wanneer het dubbel isolatieglas lekslag heeft opgelopen, dan wordt er door het drukverschil tussen het dubbel glas en de buitenlucht vochtige lucht naar de glasplaten getrokken. Na verloop van tijd ontstaat er tegen de binnenzijde van het glas condens. Dit vocht bevat kalk, en dit zorgt voor de kalkaanslag en het verlies aan helderheid van de glasplaten.

Dit proces van vorming van condens, vocht en het verlies van helderheid zal zich verergeren naarmate u een lekslag glas langer laat zitten. Constateert u ’s ochtends vroeg condens, maar is dit tegen het middaguur weer verdwenen? Ook dan dient u contact op te nemen met een professional om het lek zo snel mogelijk te laten verhelpen.

Dubbel glas lek; repareren of vervangen?

Glasspecialisten krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om lekslag in dubbel- of isolatieglas te herstellen, maar lekslag helaas niet te repareren. Het is namelijk niet mogelijk om het vocht en vuil uit de spouw weg te halen. De kalkaanslag zit vast op de glasplaten. Daarnaast zal ook een nieuwe aluminium afsluiting niet genoeg helpen.

Meestal ontstaat er eerst vocht tussen de glasplaten bij een dubbel glas lek. Op dat moment is een reparatie al niet meer mogelijk, omdat er altijd een witte waas zal ontstaan door de condens.

De enige oplossing is om het raam te laten vervangen. Soms krijgt u het nieuwe raam vergoedt binnen de garantietermijn, bijvoorbeeld bij verkeerde plaatsing door een erkend glasbedrijf of bij een fabricagefout.

Wat kost dubbel glas vervangen?

U wilt vast weten wat de kosten zijn om een dubbel glas te laten vervangen. Voor normaal dubbel glas moet u rekenen op gemiddelde kosten van €125,- per m². Dit is inclusief de kosten voor de montage. De vakman haalt het oude glas eruit en plaatst vakkundig een nieuw glas.

Dubbel glas isoleert al goed, maar isolerende beglazing (HR) isoleert nog een stuk beter. Als u toch het dubbel glas laat vervangen, is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden voor HR-beglazing. Meestal kiest men voor HR++ vanwege de uitstekende isolatie en prijs-kwaliteitsverhouding. De kosten voor HR++ zijn gemiddeld €140,- inclusief montage per vierkante meter. Soms komt er een licht kleurverschil voor tussen dubbel- en isolatieglas. Ramen die naast elkaar zitten moet u daarom tegelijkertijd laten vervangen.

Kosten lek dubbel glas vervangen 2024

Lek dubbel glas vervangen door: Totaalprijs per m²*
Nieuw dubbel glas €125,-
HR glas €130,-
HR+ glas €135,-
HR++ glas €140,-
HR+++ glas (triple glas) €180,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Schakel een glasspecialist in voor het repareren van een glaslek!

Bel en u wordt direct geholpen door een monteur uit de regio.

Valt het vervangen van lek glas onder de garantie?

In een aantal gevallen valt het repareren van een glaslek onder de garantie. In dat geval hoeft u niets te betalen voor het repareren van het dubbel glas. Of de schade wel of niet onder de garantie valt, is afhankelijk van de oorzaak van de schade en de garantievoorwaarden.

Een erkend glasbedrijf geeft vaak garantiezekerheid tot 15 jaar op een fabricage- of een montagefout.

Ziet u een lek in het dubbel glas?

Neem dan contact op met het glasbedrijf dat het raam heeft geplaatst en vraag naar de garantievoorwaarden. Bel direct of vul het offerteformulier in om in contact te komen met een medewerker van een erkend glasbedrijf. U krijgt bij ons altijd 15 jaar garantie op de montage.

lek in dubbel glas

Wat wordt er door de verzekering gedekt?

In de meeste verzekeringen, zowel inboedel-, opslag als een woonverzekering, wordt reparatie van een glaslek niet vergoed. In een opstalverzekering wordt schade meestal alleen vergoed bij een brand, storm of een poging tot inbraak.

Alleen wanneer u een aanvullende verzekering voor glasschade of een aparte glasverzekering heeft afgesloten, is het repareren van een glaslek in een aantal gevallen verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer het dubbel glas nog geen tien jaar oud is en de leverancier geen vergoeding meer geeft.

Laat u het dubbel glas repareren door een erkend glasbedrijf? U krijgt dan niet alleen 15 jaar garantie, maar het glasbedrijf handelt ook alles netjes af met uw verzekering. U hoeft hier verder niets voor te doen!

Krijg ik subsidie bij vervangen van dubbel glas?

Op dit moment kunt u mogelijk gebruik maken van de ISDE-subsidie. Op de website van de Rijksoverheid leest u hier meer over. Soms zijn er ook nog lokale subsidie voor duurzame energiemaatregelen. Deze vindt u eenvoudig via energiesubsidiewijzer.nl. U krijgt dan een handige lijst van alle beschikbare subsidies of andere aantrekkelijke regelingen.

Hoeveel btw moet ik betalen?

U betaalt voor het plaatsen van isolerende beglazing het verlaagde btw-tarief van 6% over de arbeidskosten. Dit geldt echter alleen wanneer u woning ouder is dan twee jaar. Lees er meer over op belastingdienst.nl.

dubbel glas vervangen

Besparen op een glaszetter? Gratis offerte aanvragen!

Is er een dubbel glas blindgeslagen door een glaslek? Wat vervelend. Vaak is vervangen van het raam de enige oplossing. Het is verstandig om een erkend glasbedrijf in te schakelen voor de vervanging.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Bel daarom direct naar de glasservice of vul het offerteformulier in. U krijgt dan snel een scherp geprijsde offerte van een glasbedrijf uit de regio. U krijgt altijd 15 jaar garantie op het plaatsen van dubbel glas. Zowel op de montage als op het materiaal. Bij glasschade regelt het glasbedrijf ook direct alles met u verzekering.