Glas plaatsen?

Neem contact op voor scherpe prijzen!

Glassoorten

Wie overweegt zijn glas te vervangen, zal ongetwijfeld opvallen dat er de keuze is uit vele verschillende glassoorten. Of u nu kiest voor dubbel-, isolatie-, of veiligheidsglas: een glaszetter uit uw regio zal dit zo snel mogelijk voor u plaatsen!

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende soorten beglazing die u kunt laten plaatsen, zoals matglas, een zonwerend raam en thermopane ramen. Weet u niet zeker welk soort het meest geschikt is voor uw woning? Laat u dan persoonlijk informeren door een glaszetter. Bel naar 085 500 9976 voor direct contact met een glashandel uit uw regio.

Enkel glas

Enkel glas is de meest bekende van de standaard glassoorten en wordt ook wel aangeduid met de term floatglas. Enkelglas bestaat, zoals de naam al aangeeft uit één enkele glasplaat. Dit maakt het een stuk voordeliger dan andere glassoorten, maar heeft een lagere isolatiewaarde.

Het gevolg hiervan zijn koude, vaak vochtige ruimtes waarbij de waterdruppels op de ramen staan. Een voordeel van enkele ramen is dat deze eenvoudig op maat te snijden zijn. Hierdoor is het altijd snel te vervangen bij glasschade.

Dubbel glas

Heeft u op dit moment een enkel raam in uw kozijn? Dan is het plaatsen van dubbel glas een goede optie. Dit is namelijk van betere kwaliteit dan enkele ramen. Dubbel glas bestaat uit twee verschillende glasplaten. Tussen de glasplaten zit een spouw gevuld met droge lucht. Deze droge lucht bevordert de isolatiewaarde van het geheel.

Tegenwoordig is er isolatieglas verkrijgbaar met een betere isolatiewaarde, maar u zult ten opzichte van een enkel raam al een flinke besparing behalen! Omdat dubbele beglazing al een stuk dikker is, is niet ieder raamkozijn geschikt.

Een glaszetter informeert u over de mogelijkheden. Bij nieuwbouwwoningen houdt men tegenwoordig rekening met dikkere glasplaten in de kozijnen, maar het kozijn van een oude jaren ’30 woning is hier niet altijd geschikt voor.

Isolatieglas

Eén van de andere glassoorten die veel mensen laten plaatsen is isolatieglas. HR isolatieglas bestaat uit twee of zelfs drie verschillende glaslagen, met daartussenin een spouw. In tegenstelling tot een dubbel raam, is de spouw van isolatieglas gevuld met een edelgas. Dit isoleert stukken beter, waardoor u een grotere besparing behaalt! Bovendien is hoogrendements (HR) isolatieglas voorzien van een speciale warmtewerende coating, die de warme zonnestralen weerkaatst.

Hoe isolerend kan glas zijn?

Isolatieglas is verkrijgbaar in verschillende gradaties. HR+ is de meest voordelige soort, maar hiervan is de isolatiewaarde ook het minst sterk. HR++ is prijziger maar heeft een betere isolatiewaarde. Tot slot is er de keuze voor HR+++ beglazing. Dit noemt men ook wel een driedubbele ruit. Het nadeel hiervan is dat HR+++ ramen een flinke investering zijn. Daarnaast is niet ieder raamkozijn geschikt voor deze glassoort.

soorten glas

Veiligheidsglas

Eén van de meest populaire glassoorten is veiligheidsglas. Het plaatsen van veiligheidsglas draagt bij aan inbraakpreventie, brandveiligheid en zorgt ervoor dat u niet gewond raakt bij beschadigingen aan het raam. Wanneer u op een locatie zit waar een hoge veiligheid gewaarborgd moet worden, dan is veiligheidsglas zeker het overwegen waard.

Zo kiezen veel ouders ervoor om hun ensuite deuren uit te rusten met veiligheidsglas en bestaan ook douchecabines of douchewanden grotendeels uit deze glassoort. Ook buitenshuis gebruikt men regelmatig soorten veiligheidsglas ter bescherming van omstanders: bijvoorbeeld in bushokjes en balustrades. Er zijn verschillende soorten beglazing, zodat er voor elke situatie een geschikte glassoort is.

Direct vrijblijvend contact?

Vul het offerteformulier in. Of bel naar 085 500 9976!

Gehard glas

Een bekende soort veiligheidsglas is gehard glas. Een gehard raam is keihard, en werkt daardoor inbraakwerend. De kans dat iemand deze glassoort kapot slaat is erg klein. Doordat het glas niet kapot te krijgen is, komen buitenstaanders uw woning niet binnen. Maar de functie van gehard glas is tweeledig: mocht de glasplaat toch kapot vallen, dan breekt het in duizenden kleine, gladde stukjes.

Doordat er geen scherpe scherven ontstaan, is er geen risico op verwondingen! Veel glazen tafels hebben daarom een geharde glasplaat. Een gehard raam wordt geproduceerd door de glasplaat te verhitten tot ongeveer 600 graden. Vlak voordat de plaat zal barsten koelt de glaszetter hem weer snel af. Door temperatuurverschillen ontstaat er een trekspanning, wat ervoor zorgt dat een gehard raam praktisch ondoordringbaar is.

Gelaagd glas

Een tweede soort beglazing die inbraakwerend werkt, is gelaagd glas. Een gelaagd raam bestaat uit twee verschillende glasplaten. In tegenstelling tot standaard dubbel glas, is gelaagde beglazing niet gevuld met droge lucht. Gelaagde beglazing bevat een speciaal soort folie. Tijdens de productie van deze glassoort, smelt de glaszetter het folie en de glasplaat samen. Het resultaat is een ruit die niet zomaar kapot te krijgen is.

Als er een steen tegen uw raam wordt gegooid zal het namelijk niet breken, maar ontstaat er een barst. Dit komt omdat het folie de twee glasplaten bij elkaar houdt. Inbrekers zullen uw woning daarom niet binnendringen! Ook bij deze glassoort ontstaan er bij schade geen scherven, waardoor u zich niet kan verwonden.

dubbel glas

Draadglas

Eén van de andere glassoorten is draadglas. Dit is een glassoort waarin een raster van metaaldraden is geweven. Deze metaaldraden zorgen ervoor dat bij breuk de glasscherven bij elkaar worden gehouden. Draadglas wordt in verschillende soorten en maten geleverd. Zo kan het in blanke of gekleurde vorm, of figuurglas besteld worden.

Draadglas is één van de glassoorten die goede brandwerende eigenschappen heeft. Verschillende soorten draadglas kunnen worden onderscheiden: engels-, brute- en spiegeldraadglas. Elke kent zijn eigen plus- en minpunten, maar alle soorten draadglas bieden een meerwaarde voor de inbraak en brand beveiliging van uw huis.

Wanneer u echter op zoek bent naar ramen met een hoge preventiewaarde, kunt u beter bij voor één van de soorten veiligheidsglas kiezen. Dit zijn glassoorten die speciaal ontworpen zijn om inbraak te voorkomen.

Brandwerend glas

Brandwerend glas is iets dat men vooral in bedrijvenpanden laat plaatsen. Er zijn verschillende soorten brandwerend glas dat u kunt laten plaatsen. Deze zorgen ervoor dat u het gebouw bij brand snel en veilig kunt verlaten voordat de vlammen overslaan naar omliggende ruimtes.

Er zijn verschillende soorten brandwerende beglazing:

  • Groep 1 is vlamdicht. Deze groep heet ook wel ‘kwaliteit E’. Deze glassoort blijft zolang mogelijk heel zodat u het pand met spoed kan verlaten.
  • Groep 2, ook ‘kwaliteit EW’ genoemd, heeft daarnaast een beperkte warmtestraling. Het reflecteert hitte waardoor u meer tijd hebt om het gebouw te verlaten.
  • Tot slot is er groep 3, kwaliteit EI. Deze glassoort houdt hitte tegen tot wel 140 graden en is volledig brandwerend. Alle soorten brandwerend glas zijn verkrijgbaar in onder andere 30 en 60 minuten. Dit geeft het aantal minuten aan dat de ramen bestand zijn tegen de vlammen en de hitte.

Glas-in-lood

Een mooie vorm van glastoepassing is glas-in-lood, één van de glassoorten die minder vaak naar de voorgrond komt, maar die voor een unieke uitstraling van uw huis kan zorgen. Glas-in-lood bestaat uit sierglas, dat door middel van stripjes lood met elkaar verbonden wordt. Dit is een oude techniek, die vroeger werd gebruikt omdat grote raampanelen niet geproduceerd konden worden. Vandaag de dag is glas-in-lood een ware kunstvorm, en komt het in verschillende soorten en maten voor.

Wanneer u geïnteresseerd bent in een glas-in-lood raam, dan kunt u kiezen voor een bestaand ontwerp, maar door de grote verscheidenheid aan glassoorten en productiemethoden kunt u ook uw eigen ontwerp laten zetten. Glas-in-lood kan in verschillende glassoorten geplaatst worden: hoewel het meestal in enkelglas voorkomt, is het tegenwoordig ook deze tussen de lagen isolatieglas te zetten. Wanneer u overweegt glas-in-lood ramen te plaatsen, moet u rekening houden met de dikte van uw sponningen, deze moeten minimaal 15mm dik zijn.