Glassoorten

Er zijn verschillende redenen waarom u zou kunnen overwegen uw glaswerk te laten vervangen. Op korte termijn heeft dit meestal te maken met een gebroken ruit, na een ongeluk of inbraak. Op de lange termijn zijn er oorzaken als verouderde ramen of een gebrek aan isolatie aan te wijzen. Wat uw reden ook is, bij de aanschaf van nieuw glas is het belangrijk dat u de verschillende glassoorten op een rijtje zet en hieruit het meest geschikte product voor uw huis uitzoekt. Veel voorkomende glassoorten zijn: enkel glas, isolatieglas, glas-in-lood, draadglas, matglas en veiligheidsglas. Op deze pagina willen wij u een overzicht van deze meest voorkomende soorten aanbieden, zodat u uit de verschillende glassoorten de beste keuze kunt maken voor uw glaswerk.

Enkel glas

Enkel glas is de meest bekende van de standaard glassoorten en wordt ook wel aangeduid met de term floatglas. De term floatglas staat voor de productiemethode hiervan. Door het glas te gieten op een tinnen plaat krijgt het door het gladde metalen oppervlak een perfect gladde achterkant en door de opwaartse druk van het materiaal een perfecte bovenkant. Enkelglas bestaat, zoals de naam al aangeeft uit één enkele glasplaat. Dit maakt het een stuk voordeliger dan andere glassoorten, maar heeft een lagere isolatiewaarde. Andere soorten hebben minimaal een warmtedoorgangscoëfficient (R) van 0,42, waar enkel glas een R van 0.2 heeft. Het enkel floatglas is echter sterk en doorzichtig, en kent vele toepassingen. Floatglas komt in verschillende soorten en maten, maar is één van de glassoorten die altijd direct op maat geleverd kan worden.

Isolatieglas

Eén van de andere veel voorkomende glassoorten is isolatieglas, of dubbel glas. Isolatieglas bestaat uit verschillende lagen glas, met daartussen lucht of isolerend gas. Dubbel glas is één van de meest voorkomende soorten isolatieglas, maar glaszaken leveren tegenwoordig ook driedubbel glas, wat een nog hogere isolatiewaarde heeft. Wanneer u overweegt één van de soorten isolatieglas in uw huis te plaatsen, moet u met een aantal elementen rekening houden. Wanneer u regelmatig de ramen open heeft voor een goede ventilatie, is isolatieglas niet perse de beste soort glas voor uw ramen. Wilt u echter warmte binnen- of buiten houden, of beslaande ramen tegen gaan, dan is dubbel glas een goede keuze.

Glas-in-lood

Een mooie vorm van glastoepassing is glas-in-lood, één van de glassoorten die minder vaak naar de voorgrond komt, maar die voor een unieke uitstraling van uw huis kan zorgen. Glas-in-lood bestaat uit sierglas, dat door middel van stripjes lood met elkaar verbonden wordt. Dit is een oude techniek, die vroeger werd gebruikt omdat grote raampanelen niet geproduceerd konden worden. Vandaag de dag is glas-in-lood een ware kunstvorm, en komt het in verschillende soorten en maten voor. Wanneer u geïnteresseerd bent in een glas-in-lood raam, dan kunt u kiezen voor een bestaand ontwerp, maar door de grote verscheidenheid aan glassoorten en productiemethoden kunt u ook uw eigen ontwerp laten zetten. Glas-in-lood kan in verschillende glassoorten geplaatst worden: hoewel het meestal in enkelglas voorkomt, is het tegenwoordig ook deze tussen de lagen isolatieglas te zetten. Wanneer u overweegt glas-in-lood ramen te plaatsen, moet u rekening houden met de dikte van uw sponningen, deze moeten minimaal 15mm dik zijn.

Draadglas

Eén van de andere glassoorten is draadglas. Dit is een glassoort waarin een raster van metaaldraden is geweven. Deze metaaldraden zorgen ervoor dat bij breuk de glasscherven bij elkaar worden gehouden. Draadglas wordt in verschillende soorten en maten geleverd. Zo kan het in blanke of gekleurde vorm, of figuurglas besteld worden. Draadglas is één van de glassoorten die goede brandwerende eigenschappen heeft. Verschillende soorten draadglas kunnen worden onderscheiden: engels-, brute- en spiegeldraadglas. Elke kent zijn eigen plus- en minpunten, maar alle soorten draadglas bieden een meerwaarde voor de inbraak en brand beveiliging van uw huis. Wanneer u echter op zoek bent naar ramen met een hoge preventiewaarde, kunt u beter bij voor één van de soorten veiligheidsglas kiezen. Dit zijn glassoorten die speciaal ontworpen zijn om inbraak te voorkomen.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is een van de andere glassoorten die wordt aanbevolen bij inbraakpreventie, en wordt wel gekenmerkt als extreem sterk. Wanneer u op een locatie zit waar een hoge veiligheid gewaarborgd moet worden, dan is veiligheidsglas zeker het overwegen waard. Er zijn twee soorten veiligheidsglas beschikbaar. De meest voorkomende vorm van veiligheidsglas bestaat uit twee glasbladen, waar veiligheidsfolie tussen is geplaatst. Door dit folie worden de glasscherven bijeengehouden bij breuk. In de tweede vorm van veiligheidsglas is het materiaal zo bewerkt dat het zeven keer sterker is dan gewoon glas. Het breekt daarom veel moeilijker, maar wanneer het breekt zal dit in duizenden kleine stukjes zijn waaraan men zich niet kan snijden. Gehard veiligheidsglas is daarom één van de glassoorten die geschikt is voor scholen en kantoren. Veiligheidsglas is in verschillende soorten, maten en dikten verkrijgbaar. Afhankelijk van oppervlakte en situatie kunnen verschillende soorten veiligheidsglas geschikt zijn voor uw locatie.

Glassoorten - alle soorten glas
Gratis offerte aanvragen

Heeft u vragen?

De medewerkers van Lunzen staan u graag te woord indien u vragen heeft over de eigenschappen van een bepaalde glassoort, de levertijden en de prijzen. U bereikt ons 24 uu per dag via 085 500 9976.
Vragen over glassoorten?