Zonwerend glas plaatsen?

Vraag een offerte aan en ontdek de exacte prijs!

Zonwerend glas

Hebt u ook altijd last van de felle zon op uw glas? Met zonwerend glas is dit verleden tijd! Deze glassoort weerkaatst het zonlicht en hierdoor wordt het minder warm in uw woning of kantoor. Daarnaast voorkomt het felle schitteringen van de zon en is het vaak niet meer nodig om aparte zonwering te laten plaatsen.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over deze glassoort. Denk aan de voordelen, de verschillende soorten en de richtprijzen. Door het offerteformulier in te vullen, ontvangt u een gratis en vrijblijvende offerte van een glasbedrijf uit uw regio. Of bel direct naar 085 500 9976 voor contact met een medewerker van een glasbedrijf.

Hoe werkt zonwerend glas?

Zonwerend of warmtewerend glas wordt gemaakt van dubbel glas. Een dergelijk raam bestaat uit twee glasplaten met daar tussenin een speciale glascoating die zowel absorbeert als reflecteert. Deze glascoating zorgt ervoor dat het raam zonwerend is. In de praktijk betekent dit er wel licht doorgelaten wordt, maar dat het de warmte reflecteert. Dit is een uitkomst voor kantoren of huizen waar de zon regelmatig op de ramen schijnt.

Voor- en nadelen van warmtewerend glas

Heeft u vaak last van veel licht in uw woning of schitteringen van de zon? Dan is zonwerende beglazing een uitstekend alternatief voor normaal isolatieglas. Zonwerend glas heeft namelijk een laagje metaaloxide, waardoor het zonlicht gereflecteerd wordt. Hoeveel zonlicht er doorgelaten wordt, is afhankelijk van het type warmtewerend isolatieglas dat u kiest. In de zomer warmt uw woning hierdoor ook minder snel op, waardoor u bespaart op de kosten voor airconditioning of andere koeling.

De voordelen van zonwerend glas:

  • Geen last meer van de felle zonnestralen in uw huis of bedrijfspand.
  • De ruimte warmt minder snel op in de warme zomermaanden.
  • Een zonnescherm is niet meer nodig.
  • De lichtinval wordt niet belemmerd.
  • Het isolatieglas voorkomt warmteverlies.

Een klein nadeel van zonwerende beglazing is dat u in de winter niet optimaal profiteert van de warmte van de zon. Doordat het zonlicht gereflecteerd wordt, warmt uw woning minder snel op. Dit is fijn in de zomer, maar nadelig in de winter.

zonwerend glas

Toepassingen

Zonwerend isolatieglas is geschikt voor vele toepassingen en wordt zowel geplaatst in woningen als in bedrijfspanden. Vaak kiest men voor zonwerende beglazing wanneer er grote raampartijen zijn, maar ook voor kleinere ramen is het zeer geschikt. Lees hieronder meer over de toepassingen van warmtewerend glas.

Zonwerend glas in kantoorruimten

Bestaat uw kantoorruimte voor een groot deel uit muren van glas en staat de zon voor een groot deel van de dag gericht op deze ramen? Dat is erg vervelend. De kantoorruimte wordt namelijk snel warm en uw medewerkers hebben waarschijnlijk veel last van de schitteringen op hun computerschermen.

Door zonwerend- en warmtewerend glas te plaatsen, voorkomt u dat er veel zonlicht doorgelaten wordt. Zo bespaart u op de kosten voor airconditioning en hebben uw medewerkers geen last meer van de zonnestralen. Het is dan niet meer nodig om andere zonwering, zoals grote zonneschermen, te monteren.

Veranda met zonwerend glas

Een veranda bestaat meestal uit veel glas. In de zomer is zo’n ruimte daarom vaak erg warm. U kunt dan niet optimaal gebruik maken van de veranda en dat is natuurlijk zonde. Door zonwerende beglazing te plaatsen, warmt de ruimte minder snel op. Daarnaast hoeft u geen zonnewering zoals screens te monteren die uw zicht belemmeren.

Met zonwerende beglazing behoudt u de lichtinval. Dit is niet het geval wanneer u zonwering zoals screens laat monteren. De ruimte wordt dan snel erg donker.

Warmtewerend glas in uw woonkamer

Veel ramen in uw woonkamer? Zorg ervoor dat uw woonkamer geen sauna wordt in de zomer en plaats zonwerend glas. Zonwerende beglazing weerkaatst de zonnestralen en wordt daarom ook wel eens warmtewerend glas genoemd. De mate van zonwering wordt bepaald door het glastype dat u kiest.

Uw woonkamer blijft aangenaam koel met warmtewerend glas in de zomer en bovendien heeft u geen last mee van de felle zon op uw computer- of tv-scherm.

Last van de felle zon of te veel warmte in uw huis?

Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van zonwerend glas!

Waarop letten bij zonwerend glas?

Bij de aanschaf van zonwerend glas moet u op een aantal dingen letten. Er zijn namelijk verschillende typen glas te koop. De mate van zonwering wordt namelijk bepaalt door de dikte van het laagje metaaloxide. Hoe dikker deze laag is, hoe beter het glas het zonlicht reflecteert. De zonwering wordt aangegeven met verschillende waardes.

Let natuurlijk niet alleen op hoeveel zonlicht erdoor gelaten wordt, ook de isolatiewaarde is belangrijk. Met glas met een lage isolatiewaarde, bespaart u namelijk aanzienlijk op de energiekosten. De isolatiewaarde wordt met de U-waarde aangegeven.

LTA/ZTA-waarde

Bij de aanschaf van een warmtewerend raam krijgt u te maken met de ZTA-waarde en LTA-waarde. De ZTA-waarde staat voor de zontoetredingsfactor, van een raam geeft de zontoetredingsfactor aan. De ZTA-waarde zegt dus iets over de hoeveelheid warmte die de ruit binnenlaat. Voor standaard enkele beglazing ligt deze ZTA-waarde rond de 0,8 en bij hoogrendementsglas ligt het tussen de 0,6 en 0,7.

De LTA-waarde staat juist voor de hoeveelheid licht die het warmtewerend raam binnenlaat. De LTA-waarde is bij voorkeur niet lager dan 50% om te voorkomen dat het te donker is in huis. In principe kan bij de productie van een zonwerende glasplaat eindeloos gevarieerd worden tussen deze twee waardes.

G-waarde

In plaats van een ZTA-waarde wordt er ook wel gebruik gemaakt van een G-waarde. De G-waarde geeft ook aan hoeveel zonlicht er doorgelaten wordt.

G-waarde G50 geeft aan dat het glas licht zonwerend is. Hoe lager de waarde, hoe minder zonlicht erdoor gelaten wordt.

Warmtewerend glas met waarde G38 laat nog maar 38% van het zonlicht door. Ter vergelijking: normaal hoogrendementsglas zonder zonwerende functie laat ongeveer 70% licht door.

Wat is ZHR++ glas?

Zonwerend hoogrendementsglas++ (ZHR++-beglazing) reflecteert niet alleen het zonlicht, maar voorkomt ook warmteverlies. HR++-beglazing bestaat uit twee glasplaten met een spouw dat gevuld is met edelgas en een metaalcoating.

ZHR++-glas is net iets anders dan normaal HR++. ZHR++ is namelijk een verbeterde versie van normaal hoogrendementsglas. Er is niet alleen een glascoating aangebracht voor het weren van warmte op een ZHR++-raam, maar ook voor het weren van de zonnestralen. Deze glascoating bestaat uit hele fijn ijzerdeeltjes.

Soorten zonwerend glas

Wanneer u zonwerend glas wilt aanschaffen, merkt u meteen dat er verschillende typen zijn. Zo is er helder glas, maar ook lichtgrijs- tot donker glas. Hierbij geldt dat hoe donkerder het raam is, hoe minder zonlicht erdoor gelaten wordt.

Lees verder om meer te weten te komen over de glassoorten.

Helder zonwerend glas

Helder zonwerend glas wordt ook wel eens blank glas genoemd. Aan de buitenzijde is een dun laagje zonwerende glascoating aangebracht. Nadeel van helder zonwerend glas is dat de prijs per m² vaak iets hoger ligt. Het voordeel is echter dat het niet donkerder wordt in uw woning of kantoor.

Neutraal glas heeft meestal een LTA-waarde van 70 en een ZTA-waarde van 40. Met een waarde van 60/28 is er al een lichtgrijze waas te zien.

Donker zonwerend glas

Zonwerend glas is verschillende tinten verkrijgbaar. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder het glas is, hoe minder zonlicht er doorgelaten wordt. Nadeel van dit glastype is dat het in de winter donkerder in huis kan worden. Daarom wordt een donker glastype meestal alleen geplaatst in bedrijfsgebouwen, voor de daken van een serre of veranda of bij veel hinder van de zon.

De LTA-waarde schommelt tussen 50 en 60 en de ZTA-waarde tussen 27 en 32. Een LTA-waarde van rond de 50% geeft al aan dat er weinig licht nog doorgelaten wordt. Vraag advies bij een glasspecialist uit de regio over de ZTA- en LTA-waarde. Hij weet precies welk type geschikt is voor uw woning of bedrijfspand.

4-seizoensglas

Een bijzonder glassoort is het 4-seizoensglas. Met normaal zonwerend glas profiteert u in de winter niet optimaal van de warmte van de zon. Met 4-seizoensglas heeft u dit probleem niet. In de zomer weert het de warmte en in de winter laat het warmte toe, waardoor u minder hoeft te stoken.

Dit glastype is licht zonwerend, meestal heeft het een G-waarde van rond de 50.

Met 4-seizoensglas wordt het niet heel donker in huis, want er wordt nog wel wat zonlicht doorgelaten.

Prijzen van zonwerend glas

Voordat u zonwerend glas of 4-seizoensglas gaat kopen wilt u uiteraard weten wat het u gaat kosten. De prijzen worden onderscheiden in twee categorieën: de prijs per m² voor het materiaal en de kosten voor de plaatsing. Hoewel de exacte kosten uiteraard afhankelijk zijn van de afmetingen, de dikte en de precieze glassoort, is zonwerend isolatieglas verkrijgbaar vanaf ongeveer €80,- per vierkante meter. Voor de montage kunt u rekening houden met een prijs per m² van ongeveer €45,-.

Voor een indicatie van de prijs per m² verwijzen wij u naar de prijstabel. Wilt u zeker weten wat u gaat betalen? Dan kunt u natuurlijk een vrijblijvende offerte op maat aanvragen via het contactformulier.

Kosten zonwerend glas plaatsen 2024

Gemiddelde prijs per m²*
Aanschaf zonwerend glas €80,- per m²
Plaatsen van het glas €45,- per m²
Totale kosten €125,- per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten per m² inclusief btw. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan.

zonwerend glas kosten

Plaatsen van warmtewerend glas

Voor de montage van warmtewerend glas is het verstandig om een glaszetter in te schakelen. De glaszetter zorgt voor een snelle en vakkundige montage. Bovendien hebben ze beschikking tot handige hulpmiddelen en al het benodigde gereedschap. Denk hierbij aan speciale veiligheidshandschoenen en zuignappen voor het verplaatsen van grote raampartijen. De vakman verwijdert eerst de oude beglazing en plaatst dan de nieuwe zonwerende beglazing. Hij werkt ook alles netjes af.

Wanneer het raam niet op de juiste manier geplaatst is, profiteert u niet van een optimale isolatie. Er kan dan namelijk vocht tussen de naden en kieren komen. Ook komt een dubbel glas lek vaak voor bij een foutieve montage. Een glaslek is niet meer te repareren en het raam moet dan vervangen worden.

Glaszetter gezocht voor zonwerende beglazing?

Vul het offerteformulier in en ontvang een gratis offerte van een glashandel uit de buurt!

Kan ik subsidie krijgen?

Voor de plaatsing van zonwerend isolatieglas is er op dit moment geen landelijke subsidie. Soms is het nog wel mogelijk om te profiteren van een gemeentelijke of andere lokale subsidieregeling. Deze vindt u eenvoudig via energiesubsidiewijzer.nl. Hierbij is het wel noodzakelijk dat u zonwerende beglazing met goede isolatie laat plaatsen.

Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) is er nog wel een landelijke subsidie, de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Ook hierbij gaat het alleen om een subsidieregeling voor zonwerend glas met isolatie, zoals ZHR++. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland leest u alles over de voorwaarden en de bedragen.

Bestaande beglazing zonwerend maken?

Heeft u nu al isolatieglas, maar toch nog last van de zon? Soms is het mogelijk om de ramen te voorzien van zonwerende folie. Er zijn verschillende soorten folie verkrijgbaar, van neutraal tot donker en spiegelende folie.

Met folie verhoogt u de zonwerende kwaliteiten van raam, maar het wordt nooit zo goed als echte zonwerende beglazing.

Er zijn ook veel nadelen aan het gebruik van zonwerende folie. Het is namelijk erg lastig te plakken en er komen snel luchtbobbels onder. Daarnaast kan het loslaten bij hoge temperaturen.

zonwerend glas plaatsen

Gratis offerte op maat aanvragen!

Heeft u veel last van de zon in uw woning of bedrijfspand? Kies dan voor zonwerend glas! Zonwerende beglazing weert de zon, waardoor u geen last meer heeft van de felle zonnestralen. Bovendien warmt de ruimte minder snel op in de zomer, omdat de beglazing tevens warmtewerend is. Door te kiezen voor ZHR++ bespaart u ook nog op de energiekosten, omdat het warmteverlies voorkomt.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Laat de ramen altijd plaatsen door een erkend glasbedrijf. U bent dat verzekerd van hoogwaardige kwaliteit en vakkundige montage. Vul het offerteformulier in en u ontvangt spoedig een offerte met scherpe kostprijs. Deze offertedienst is geheel gratis en zonder verplichtingen.