Enkel glas plaatsen?

Vraag een offerte aan en ontdek de exacte prijs!

Enkel glas

Enkel glas staat ook wel bekend als floatglas. U vindt hier meer informatie over de verschillende soorten en over hoe u deze glassoort kunt isoleren. Het is mogelijk om floatglas helemaal op maat te laten maken. Wilt u floatglas op maat laten plaatsen? Zoekt u manieren waarop u dit kunt isoleren en bent u benieuwd naar de prijzen?

Start gratis offerteaanvraag!

Wij hebben over het hele land menig gecertificeerde glaszetters aan het werk, die binnen een half uur bij u voor de deur kunnen staan om een gebroken raam te verhelpen. Ook wanneer u dubbel glas wilt in plaats van enkelglas, kunt u bij onze vakbekwame experts om inlichtingen vragen. Zij zijn uiteraard bereid u van advies te voorzien en stellen daarbij een vrijblijvende offerte voor u op. Vult u gerust het contactformulier in, of neem direct telefonisch contact met ons op via 085 500 9976.

Productieproces floatglas

Floatglas bestaat uit een mengsel van glasgruis, dolomiet, kalk, soda en zand. Alle ingrediënten worden in een exacte samenstelling afgewogen en in een oven gesmolten bij een temperatuur van 1600 graden. Verontreinigingen en gassen verdwijnen uit het vloeibare glas door de hoge temperaturen. Het gesmolten glas wordt vervolgens in een gegoten in een ondiep bad van vloeibaar tin.

Het glas blijft hierop drijven en vloeit gelijkmatig uit over de tin, vandaar de naam floatglas. Vervolgens koelt dit langzaam af tot 600 graden waardoor een vlakke plaat floatglas ontstaat. Dankzij walsen en rollers wordt de juiste breedte en dikte verkregen. U leest hier meer over het productieproces.

Wat kost enkel glas?

Denkt u erover na om floatglas te laten plaatsen? Dan bent u natuurlijk benieuwd naar de prijs per m². De prijs per m² hangt af van verschillende factoren, zoals de afmetingen, de dikte en of er een aanpassing aan het kozijn nodig is. Als u een glasplaat van 2 millimeter dik gaat bestellen, dan moet u rekening houden met een prijs van circa €15,- per m2.

Hebt u liever een glasplaat van 19 millimeter dik? Dan bent u ongeveer een prijs van €250,- per m² kwijt. Een glaszetter rekent een prijs van €40,- tot €70,- per m2 of een uurloon van €35,- tot €45,-.

Kosten enkel glas 2024

Glassoort Dikte Gemiddelde prijs per m², exclusief btw*
Floatglas 2mm €15,- tot €20,-
Floatglas 4mm €18,- tot €23,-
Floatglas 6mm €26,- tot €31,-
Floatglas 8mm €38,- tot €43,-
Floatglas 10mm €64,- tot €69,-
Gelaagd glas Standaard €60,- tot €100,-
Gehard glas Standaard €40,- tot €80,-
Draadglas Standaard €40,- tot €60,-

*Let op het gaat hier om gemiddelde prijzen, exclusief btw en montagekosten. De exacte prijs hangt af van diverse factoren, denk aan de bewerking, dikte, transparantie en de toepassing. Voor exacte prijzen vraagt u gratis en vrijblijvend een offerte aan.

enkel glas

Soorten enkel glas

Bent u van plan om enkel glas te bestellen? U hebt de keuze uit verschillende soorten. U kunt natuurlijk de standaard versie laten plaatsen, maar ook bijvoorbeeld matglas, figuurglas, draadglas, gehard en gelaagd glas. Figuurglas is gekleurd of blank. Aan het einde van de glasoven gaat het door twee walsen. Hierdoor wordt een reliëf patroon in één kant van de beglazing aangebracht.

Men kiest er vaak voor om figuurglas te laten installeren, omdat ze het mooi vinden. Het is ook mogelijk om met behulp van figuurglas de lichtinval of doorzichtigheid te verminderen. Vrijwel elke soort figuurglas is bovendien toe te passen in isolatieglas.

Diverse toepassingen

Tegenwoordig wordt enkel glas niet veel meer toegepast bij ramen. Via raamkozijnen gaat namelijk de meeste warmte verloren. Om te besparen op de energiekosten plaatst men hier daarom meestal dubbel glas. Een enkele glasplaat vindt u echter nog wel regelmatig binnen huis. U vindt floatglas bijvoorbeeld vaak terug in een douchewand of -deur.

Isoleren is hierbij niet belangrijk, waardoor u beter kunt kiezen voor floatglas tegen een lagere prijs per m² dan dubbel glas. Daarnaast wordt een dubbel glasraam veelal geplaatst in binnendeuren. Hierdoor ontstaat een ruimtelijk effect. Ook als achterwand in de keuken ziet u vaak een enkele glasplaat terug.

Veilig enkel glas

Als u veilig floatglas gaat laten plaatsen, dan is gelaagd glas de juiste keuze voor u. Gelaagd floatglas bestaat uit minstens twee glasplaten van elkaar gescheiden door een kunststof folie. Deze worden aan elkaar gesmolten onder grote hitte. Omdat de glasplaten aan de doorzichtige folie zitten is het erg lastig om deze kapot te krijgen.

Als gelaagd enkel glas toch een glasbreuk heeft, dan ontstaat er alleen een barst of een ster, de gehele ruit zal niet direct breken. Deze soort beglazing wordt veelal toegepast bij autoruiten en bijvoorbeeld balustrades.

Tijdens een ongelukje ontstaat niet direct een gevaarlijk gat, vandaar dat het ook wel bekend staat als veiligheidsglas.

Enkel glas laten plaatsen?

Profiteer van scherpe prijzen!

Inbraakwerend enkel glas

Wilt u uw woning beveiligen tegen inbrekers? Het plaatsen van enkel draadglas is een goede optie. Draadglas is voorzien van een raster van metalen draden in het raam. Na een breuk houden de metalen draden het glas bij elkaar. Dit zorgt ervoor dat inbreken een stuk lastiger en langzamer gaat. Daarnaast is het mogelijk om gehard enkel glas te laten installeren. Een gehard raam wordt extreem verhit en daardoor op spanning gebracht. Hierdoor is het vrijwel niet mogelijk om een gehard ruit kapot te krijgen. Als het toch breekt dan valt het uiteen in vele kleine stukjes, zonder scherpe rand. De kans op verwondingen is dus erg klein.

Privacyglas

Als u privacy in uw woning wilt creëren dan kunt u privacyglas, of matglas laten installeren. Door een slijpmiddel of zuur wordt enkel glas mat. Het slijpmiddel of het zuur tast de beglazing aan, dit maakt het ruit minder doorzichtig. Een andere mogelijkheid is matglas voorzien van een folie. Tussen twee glasplaten wordt een melkachtige folie geplaatst, waardoor het raam minder doorzichtig is.

Wat zijn de voordelen?

Een voordeel van dit privacyglas is dat het nog wel evenveel licht doorlaat zoals bij een normaal ruit ook het geval is. Dankzij matglas bent u dus verzekerd van privacy terwijl u nog steeds geniet van een lichte ruimte.

enkel glas plaatsen

Enkel glas isoleren

U kunt enkel glas op verschillende manieren isoleren. Eén van de meest simpele manieren is het ophangen van dikke, isolerende gordijnen. De meest toegepaste manier van isoleren is echter het aanbrengen van een isolatiefolie. De isolatiefolie verbetert de isolatiewaarde van het ruit. Het aanbrengen moet u erg zorgvuldig doen om schimmelvorming en luchtbubbels te voorkomen. Als u isolatiefolie combineert met isolerende gordijnen dan behaalt u een vergelijkbaar effect met dubbel glas.

Een andere optie is het plaatsen van een voorzetraam. Deze zet u letterlijk voor het huidige ruit. Hierdoor ontstaat een extra, isolerende luchtlaag welke ervoor zorgt dat er minder warmte verloren gaat.

Enkel glas vervangen door dubbel glas

Als u een enkel glasraam wenst te vervangen door een dubbel glasraam dan is het belangrijk om te controleren of de glasplaat wel in uw kozijn past. Hebt u houten kozijnen? Het is veelal mogelijk een enkel ruit te verwisselen met een dubbel ruit. Als u klap- en draairamen hebt dan hangt dit af van de dikte van het houtwerk en de staat van de verbindingen. Een dubbele glasplaat is immers een stuk zwaarder en dikker dan een enkele.

Ook bij kunststof kozijnen is het meestal een optie om een dubbele glasplaat te laten installeren. In sommige gevallen is het echter nodig om een nieuwe kliklijst aan te brengen.

Meer informatie over:
Zelf dubbel glas plaatsen

Glasbreuk

Zijn uw kinderen buiten aan het voetballen? Een ongeluk zit in een klein hoekje, het is dan ook heel goed mogelijk dat u eens last hebt van een glasbreuk. Daarnaast is het denkbaar dat er een glasbreuk ontstaat door een inbraak. Wat de oorzaak ook is, een glasbreuk is erg vervelend en het is verstandig om deze zo spoedig mogelijk te verhelpen.

Met een breuk in de beglazing bent u namelijk niet beschermd tegen bepaalde weersomstandigheden en inbrekers. Een kleine glasbreuk kan soms gerepareerd worden. Als het om een grote glasbreuk gaat zal een vakman echter een nieuwe glasplaat moeten installeren.