Gehard glas plaatsen?

Vraag een offerte aan en ontdek de exacte prijs!

Gehard glas

Gehard glas wordt tijdens het productieproces extreem verhit en daarna snel afgekoeld. Hierdoor is dit glastype tot wel vijf keer sterker dan een ongeharde glasplaat. Geharde glasplaten worden veel gebruikt voor wanden, deuren en meubels zoals een glazen salontafel. Op deze pagina leest u meer over dit glassoort. Uiteraard geven we ook informatie over de gemiddelde prijzen.

Laat gehard glas op maat plaatsen door een glaszetter uit uw eigen regio. U weet dan altijd zeker dat de glasplaat perfect geplaatst wordt. Bovendien krijgt u deskundig advies, bijvoorbeeld over hoe dik de glasplaat verplicht moet zijn.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan via het offerteformulier! Of bel naar 085 500 9976 en kom direct in contact met een glasbedrijf.

Waarom voor gehard glas kiezen?

Gehard veiligheidsglas van een glashandel heeft twee grote voordelen. Ten eerste is het ontzettend sterk en daardoor erg moeilijk om te breken. Dit zorgt ervoor dat de beglazing veilig en inbraakwerend is.

Het tweede voordeel is dat wanneer de beglazing toch breekt, het heel anders breekt dan een standaard ruit. Het valt namelijk in duizenden kleine stukjes op de grond. Deze stukjes hebben afgevlakte randjes wat ze in principe onscherp maakt. U zult zich hierdoor dus niet gauw snijden aan gehard glas. Dit maakt de kans op verwondingen een stuk kleiner dan bij normaal enkelglas.

Een ander voordeel is dat geharde glazen goed tegen mechanische schokken en temperatuurverschillen kunnen.

gehard glas

Toepassingen gehard glas

Gehard glas wordt vooral toegepast op plekken waarbij veiligheid extra belangrijk is. Wist u bijvoorbeeld dat bushokjes altijd van gehard glas gemaakt worden? Deze glassoort wordt in woningen vaak toegepast voor een glazen deur, douchewand of voor glazen meubels zoals een salontafel. In kantoren zien we het daarnaast ook nog bij glazen muren. Over de toepassingen leest u hieronder mee.

Glazen douchedeur en douchewand

Gehad glas is zeer sterk en daarom is dit veiligheidsglas zeer geschikt voor een glazen douchedeur en douchewand. Waarom is veiligheidsglas voor een douchewand belangrijk? U wilt natuurlijk niet dat de glasplaat kapotgaat. Bijvoorbeeld als u tegen de douchewand aan valt door uit te glijden of doordat er iets tegenaan valt.

Met gehard glas voorkomt u gevaarlijke situaties. Gehard glas breekt niet zomaar. Mocht er toch glasbreuk optreden, dan valt het uiteen in duizenden stukjes. Er blijven hierdoor geen scherpe en gevaarlijke randen of punten over.

Glazen binnendeuren

Een glazen binnendeur geeft een ruimtelijk gevoel en zorgt voor een stijlvolle en moderne uitstraling. We zien een glazen binnendeur niet alleen in woningen, maar ook in bedrijfspanden. Wilt u liever geen transparante binnendeur? Dan kunt u ook kiezen voor een matte glasplaat. Dit wordt ook wel satijnglas of melkglas genoemd.

Belangrijk is dat een glazen deur niet zomaar kan breken, daarom worden ze altijd gemaakt van gehad glas. Ongehard glas breekt sneller en bij glasbreuk blijven er vaak scherpe stukken achter. Dit is niet het geval bij geharde glassoorten, waardoor de kans op verwondingen afneemt.

Glazen tafelblad

Gehard glas wordt verhit tijdens het productieproces en is daarom tot wel vijf keer sterker dan een ongeharde glasplaat. Geharde tafelbladen breken dus niet zomaar als u er per ongeluk iets op laat vallen. Naast dat er gehard glas wordt gebruikt, worden een glazen tafelblad rondom geslepen. Hierdoor heeft het blad geen scherpe randen.

Een glazen eettafel is verkrijgbaar in verschillende varianten, denk hierbij aan transparant, semi-transparant en zelfs gekleurd. Daarnaast heeft u ook nog de optie tot een hoogglans of gematteerde glazen eettafel.

Gehard glas in de keuken

Ook in de keuken wordt gehard glas op maat veel toegepast. Denk aan een glazen spatwand achter het fornuis en de spoelbak. Ook voor een glazen plaat over een elektrisch fornuis in de keuken is het geschikt. Gehard glas is beter bestand tegen hitte en daarom kan het ook achter het fornuis geplaatst worden. Het zal niet zomaar breken als u aan het koken bent.

Voordeel van een glazen achterwand in de keuken is dat het gemakkelijker is om schoon te maken dan een tegelwand. Bovendien ziet het er mooi en strak uit. Geharde glasplaten op maat zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Voor het bevestigen wordt er speciale spiegellijm gebruikt voor een onzichtbare bevestiging.

gehard glas kosten

Gehard glas op maat

Hebt u veiligheidsglas met een speciale glasdikte of afmetingen nodig? Kies ervoor om de beglazing op maat te laten maken. Dit wordt vaak gedaan bij glasplaten in de keuken. Omdat elk fornuis en elke keuken anders is, is het verstandig om een glasplaat op maat te laten maken. U hebt dan gelijk de keuze uit een transparante, gekleurde, matte of glanzende beglazing.

Zijn er ook andere variaties mogelijk?

Het is tevens mogelijk om andere soorten variaties toe te passen bij dit soort veiligheidsglas. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar gehard isolatieglas? Isolatieglas kan op maat gemaakt worden door geharde en gelaagde beglazing samen te stellen. Ook kunt u bijvoorbeeld een keuze maken om de hoeken en randen te laten slijpen zodat ze niet meer scherp zijn.

Gehard glas snijden en inkorten

De functie van gehard glas is dat het bijna onbreekbaar is. Daarom is bewerken, inkorten en snijden zeer lastig. Om standaardglas te snijden of te bewerken wordt meestal gebruik gemaakt van een glassnijder. Deze kan niet gebruikt worden bij gehard glas, omdat het thermisch gehard is. Wanneer een glaszetter een glassnijder zou gebruiken bij het inkorten of bewerken van gehard glas, zou het glas direct uiteenspatten in vele kleine stukjes.

Gehard glas is verkrijgbaar in vele standaardformaten, maar met op maat gemaakte glasplaten krijgt u precies de glasplaat die u nodig heeft. De prijs per m² voor maatwerk is vaak iets duurder, omdat het speciaal voor u gemaakt wordt.

Wilt u gehard glas laten plaatsen door een glaszetter?

Vraag een gratis offerte met scherpe totaalprijs aan!

Wat kost gehard glas?

De kosten voor geharde glasplaten op maat zijn voornamelijk afhankelijk van de dikte van de glazen plaat en de grootte die u nodig heeft. Hoe dikker de glasplaat is, hoe hoger de prijzen. Zo begint de prijs per m² gehard glas van 4 millimeter vanaf €35,- en de prijs per m² voor 8 millimeter vanaf €65,-. Deze kosten zijn exclusief de montage. Gemiddeld is het tarief van een glaszetter €40,- tot €70,- per vierkante meter.

De prijs per m² is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de grootte en hoe dik de glasplaat is, maar ook van de toepassing en het glastype. De kosten voor gekleurd glas op maat zijn hoger dan voor transparant glas. Moeten er nog deursloten of scharnieren ingezet worden? Houd dan ook rekening met hogere kosten.

Benieuwd naar de exacte kosten? Ontvang een gratis offerte!

Kosten gehard glas 2024

Dikte gehard glas Prijs per m²
(excl. randafwerking en montage, incl. btw) *
4 mm Vanaf €35,-
5 mm Vanaf €40,-
6 mm Vanaf €45,-
8 mm Vanaf €65,-
10 mm Vanaf €85,-
12 mm Vanaf €110,-
15 mm Vanaf €250,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten per m² inclusief btw. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Welke dikte heb ik nodig?

Hoe dik het glas is, is afhankelijk van de toepassingen. Specialisten raden bijvoorbeeld minstens 6 millimeter aan voor een tafelblad een dikte bij een volledige ondersteuning. Staat het tafelblad op een dun frame of poten? Dan is dikker glas van acht tot tien millimeter geschikter. Voor glazen wanden, deuren en douchecabines wordt minstens 8 millimeter aangeraden. Hoe groter het glasoppervlak is, hoe dikker het glas moet zijn voor de veiligheid.

Gehard glas weegt ongeveer 2,5 kilo per vierkante meter. Dikker glas weegt uiteraard ook meer. Houd hier rekening mee met het plaatsen van bijvoorbeeld een glazen deur. De scharnieren en de ophangconstructie moeten het gewicht goed kunnen dragen.

Verschil met gelaagd glas

Een ander soort veiligheidsglas is gelaagd glas, er zit echter een groot verschil tussen gelaagd en gehard glas. Gehard glas valt in vele stukjes uiteen wanneer het breekt. Vanwege deze reden mag het niet toegepast worden bij balustrades en relingen omdat het hierbij bij een breuk mogelijk is dat iemand door de ruit heen valt. Op plekken als deze valt de keuze vaak op gelaagde glasplaten. Deze soort bestaat uit 2 of meerdere glasplaten die aan elkaar vastzitten met daartussen een speciale folie. Deze constructie zorgt voor een compact en resistent geheel.

Een ruit die gelaagd is, is net als een geharde ruit moeilijk te breken. Echter, wanneer (op maat gemaakt) gelaagd glas breekt vallen de scherven niet uiteen maar blijven ze plakken aan de folie.

Wat houdt de NEN-3569 norm in?

Voor het gebruik van vlakglas voor gebouwen (zowel particulier als zakelijk) moet er voldaan worden aan de norm NEN 3569. Deze NEN-norm geeft niet alleen aan welke glasdikte er gebruikt moet worden, maar ook hoe het geplaatst moet worden. In dit document op kenniscentrumglas.nl leest u meer over de toepassing van glasconstructies met de NEN 3569-norm.

Ook de NEN 2608 wordt gebruikt voor de betrouwbaarheid van glasconstructies. Hierbij gaat het alleen om de betrouwbaarheid en niet over welke glasdiktes er toegepast moeten worden.

NEN 2608 wordt altijd gebruikt voor een risico-analyse wanneer de NEN 3569-norm niet van toepassing is.

gehard glas laten plaatsen

Besparen op gehard glas? Vrijblijvend een scherp geprijsde offerte ontvangen

Wilt u een glazen wand op maat in uw kantoor laten plaatsen door een glaszetter? Of juist een glazen binnendeur of douchewand in uw woning? Kies dan altijd voor gehard glas! Dit veiligheidsglas breekt niet snel, omdat het door het verhittingsproces tot wel vijf keer sterker is dan normaal glas. Breekt het glas toch? Dan breekt het in duizenden kleine stukjes. De kans op verwondingen is hierdoor aanzienlijk kleiner.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Vul het offerteformulier in en u ontvangt spoedig een gratis offerte met scherpe totaalprijs! Deze offerte is geheel vrijblijvend, u zit dus nergens aan vast. Direct in contact komen met een medewerker? Bel dan direct naar 085 500 9976 en een monteur is, in het geval van een spoedgeval, binnen 30 minuten bij u op locatie.