Dubbel glas laten plaatsen?

Vraag een offerte aan en ontdek de exacte prijs!

Dubbel glas plaatsen

Er zijn verschillende redenen om dubbel glas te plaatsen. Misschien omdat u de isolatie wilt verbeteren, de veiligheid in huis wilt vergroten of omdat uw oude ramen gewoon aan vervanging toe zijn. Heeft u hulp nodig van een glaszetter?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvangt u een offerte van een glaszetter in uw regio: gratis en zonder verdere verplichtingen.

Op deze pagina leest u hoe u zelf dubbel glas kan plaatsen. U vindt hier een compleet stappenplan en handige tips en aandachtspunten. Ook vindt u meer informatie over de voordelen van het plaatsen van dubbel glas.

Waarom dubbel glas plaatsen?

    Er zijn meerdere redenen waarom het slim is om dubbel glas te plaatsen. Allereerst is het een investering in uw wooncomfort: minder warmteverlies betekent een lagere energierekening en meer comfort. Ten tweede betekent het een betere inbraakveiligheid en verhoogt u ook nog eens de waarde van het huis!

    De grootste voordelen op een rij:

  • Dubbel glas verbetert de isolatie in uw woning.
  • Het verhoogt uw wooncomfort.
  • U heeft minder last van geluiden van buitenaf.
  • Uw woning is beter bestand tegen inbraak.

Zelf dubbel glas plaatsen: een stappenplan

Is het mogelijk om zelf dubbel glas te plaatsen? Hoewel we aanraden om een vakman in te huren, is het zeker mogelijk om zelf dubbel glas te zetten. Bereid u dan wel goed voor en zorg dat u alle benodigdheden bij de hand hebt liggen. Als u het niet vertrouwd, schakel dan zo snel mogelijk een glazenzetter in: zo bespaart u uzelf tijd en frustraties.

Vindt u het een leuke uitdaging?

Dan heeft u deze benodigdheden nodig:

  • Stanleymes
  • Beitel
  • Celband
  • Nijptang
  • Plamuurmes
  • Verfkrabber
  • Stelblokes
  • Steunblokjes
  • Hamer en spijkers
  • Kit
  • Eventueel: sterke zuignappen

Hieronder vindt u het stappenplan om isolatieglas te plaatsen. Komt u er toch niet uit? Twijfel dan niet om alsnog een vakman in te schakelen!

gereedschap zelf zetten dubbel glas

Stap 1: voorbereidende werkzaamheden

Eerst voert u voorbereidende werkzaamheden uit. Zo moet u de nieuwe glasplaat bestellen en is het belangrijk om te controleren of het kozijn nog goed genoeg is.

Om een nieuwe glasplaat te bestellen is het belangrijk dat je de juiste afmetingen doorgeeft aan de glashandel. De dagmaat is het raam dat u ziet: maar natuurlijk valt er nog een deel weg in de sponning. Neem daarom de dagmaat en tel daar 24 millimeter bij op, zo is er nog voldoende ruimte voor in de sponning.

Als de ruit binnen is, is het belangrijk om de afmetingen nog een paar keer goed na te meten voordat je de bestaande glasplaat verwijdert: zo weet u zeker dat je straks geen opening hebt waar de nieuwe glasplaat niet in past.

Tip: ziet u het niet zitten om zelf de afmetingen door te geven? Laat uw raam dan inmeten door een glazenzetter. Deze besteld de glasplaat voor u en zorgt ervoor dat deze helemaal op maat is.

Moet u kozijnen vervangen?

Het kan voorkomen dat uw kozijn zo verouderd is, dat u een nieuw kozijn nodig heeft. Het kan ook voorkomen, als u in een heel oud huis woont, dat het kozijn niet geschikt is om dubbel glas in te plaatsen, waardoor u een nieuw kozijn nodig hebt.

Heeft u een houten kozijn?

Controleer dit dan op houtrot en andere problemen. Kleine plekjes kunt u eventueel verwijderen en herstellen, maar als er echt veel mis is met het kozijn dan kunt u deze het beste herstellen.

Welk type glas gebruikt u?

Als u dubbel glas wilt plaatsen, heeft u de keuze uit verschillende glassoorten. We raden u aan in ieder geval te kiezen voor isolatieglas, dit zorgt voor het hoogste wooncomfort en de grootste energiebesparing. HR++ beglazing wordt standaard geplaatst in nieuwe huizen en ramen omdat het een hele goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft.

Heeft u een beperkt budget, dan is het ook mogelijk om te kiezen voor HR+ of zelfs HR-beglazing. Twijfelt u? Laat u dan adviseren door een vakman.

Dubbel glas laten plaatsen?

Vraag een gratis offerte aan en vind een glaszetter in je regio!

Stap 2: kit en glaslatten verwijderen

Bent u klaar om dubbele beglazing te plaatsen? Dan begint u met het verwijderen van de kitranden. Hiervoor gebruikt u het stanleymes. Snijd de kitrand weg, zodat het glas uiteindelijk los komt te zitten. Om de beglazing heen zitten dunne latjes: dit zijn de glaslatten, en deze houden de ruit op z’n plek. Gebruik een beitel om de latten voorzichtig los te wrikken.

Let op: begin met de onderste glaslatten, verwijder daarna de glaslatten aan de zijkanten en tot slot de latten aan de bovenkant. Nu staat de beglazing los in de sponning.

Stap 3: Glas verwijderen

Nu is het tijd om de beglazing te verwijderen. Vergis u niet: de glasplaat is zwaarder dan u waarschijnlijk verwacht. Draag beschermende handschoenen want de randen van de glasplaat zijn scherp: voorkom snijdwonden!

U verwijdert het raam het beste met twee personen. Gebruik eventueel sterke zuignoppen: plaats deze op het raam en gebruik ze om grip te krijgen op het glas. Zorg ervoor dat u de glasplaat veilig wegzet op houten blokjes, zodat het straks niet alsnog kapot kan vallen.

Stap 4: sponning schoonmaken

Nu is het belangrijk om de sponning voor te bereiden op de nieuwe ruit. Dat doet u door deze schoon te maken: verwijder de achtergebleven kit van de glasband en de glaslatten. Ook moet de sponning helemaal schoon zijn. Gebruik een nijptang om oude spijkers te verwijderen en verwijder de oude glasband. Nu is het slim om de sponning even goed schoon te borstelen.

Heeft u een houten raamkozijn?

Dan is dit ook een goed moment om grondverf aan te brengen. Laat dit goed drogen voordat u verder gaat met het plaatsen van uw dubbel glas.

Stap 5: glas plaatsen

Het oude glas is verwijderd en de sponning ziet er weer netjes uit. Nu is het tijd om het nieuwe glas te plaatsen. Let op: dit moet heel zorgvuldig gedaan worden om te zorgen dat de ruit correct geplaatst is. Is dit niet het geval, dan bestaat er het risico op lekkages. Het gevolg is dat er vocht tussen de twee glasplaten komt en dit kan ’s winters kapotvriezen.

Hieronder leest u waar u bij het plaatsen van het dubbel glas rekening mee moet houden. Ziet u het niet zitten om zelf dubbel glas te bestellen en te plaatsen? Schakel dan de hulp in van een ervaren glaszetter.

glas-zelf-plaatsen

Steunblokjes plaatsen

In de sponning plaatst u eerst steunblokjes. Dit zijn twee wigvormige blokjes van een harde rubber. Deze steunblokjes houden de glasplaat straks op zijn plek. Zou u deze niet gebruiken, dan kan de buitende glasplaat als het ware door zijn eigen gewicht zakken: dat wilt u voorkomen.

U plaatst de steunblokjes op ongeveer een kwart van de sponninglengte uit de hoek. Hoe dik de steunblokjes moeten zijn hangt af van de dikte van uw nieuwe raam: gemiddeld is dit 4 tot 8 millimeter.

Stelblokjes plaatsen

Ook stelblokjes zijn onmisbaar. Dit zijn kleine blokjes die voorkomen dat uw glasplaat in aanraking komt met de sponning. Ook zorgen ze ervoor dat de glasplaat straks niet gaat verschuiven. Dit is extra belangrijk bij bewegende raamkozijnen, zoals tuimelramen. Er zijn heel veel verschillende stelblokjes verkrijgbaar. Zelfklevende stelblokken zijn handig, omdat u deze direct op de juiste plek plakt.

Celband aanbrengen

Rondom de sponning plaatst u celband aan. Deze is verkrijgbaar in een dikte van 4 of 6 millimeter, controleer dus vooraf welke breedte u nodig hebt.

De celband is een rubberachtig materiaal, dat in de sponning wordt aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de druk van het glas gelijkmatig wordt verdeeld. Ook dat is nodig om beschadigingen en lekkages in de toekomst te voorkomen.

Glasplaat plaatsen

Nu volgt het plaatsen van de glasplaat. Ook dit doet u het beste met twee personen. Draag beschermende handschoenen om snijwonden te voorkomen. Til nu samen de glasplaat in de sponning, op de steunblokjes.

Let op: de gecoate kant moet u aan de binnenkant van de woning plaatsen. U herkent deze zijde, doordat hier een sticker op geplaatst is. Mocht u de ruit nu per ongeluk wel verkeerd om plaatsen dan heeft dat overigens geen gevolgen voor de werking van uw dubbel glas. Wel is het mogelijk dat er een licht kleurverschil is met de ramen die wel de goede kant op geplaatst zijn.

Stap 6: afwerking

Tot slot volgt de afwerking van het raam. U moet nu eerst de glaslatten terugplaatsen. Onderin de sponning plaatst u een neuslat, dit is een ventilerende glaslat. Deze zorgt voor voldoende ventilatie en voorkomt condensvocht. Aan de zijkanten en bovenkant van het kozijn plaatst u gewone glaslatten.

Daarna kit u het geheel af, zowel aan de binnen als de buitenkant van het glas. Gebruik hiervoor een elastische kit die u kunt overschilderen. Dit maakt het geheel water- en winddicht.

Hulp nodig bij het plaatsen van dubbel glas?

Vind een glaszetter! Vraag een gratis offerte aan en profiteer van scherpe prijzen.

Dubbel glas zelf plaatsen? 4 handige tips!

  • Zeker weten dat u een glasplaat bestelt van het juiste formaat? Als u zelf dubbel glas wilt plaatsen is het ook mogelijk om uw raam wel in te laten meten door een vakman. Zo bespaart u toch op de kostprijs.
  • Heeft u niet alle benodigde gereedschappen? Bij veel bouwmarkten kunt u dit huren. Zo hoeft niet alles in één keer aan te schaffen.
  • U zult niet de eerste zijn die na het verwijderen van de oude glasplaat, toch met een te kleine glasplaat staat. Daarom raden we u aan om het raam meermaals op te meten. Laat dit ook doen door iemand anders, zodat u zeker weet dat er geen meetfouten gemaakt worden.
  • Komt u er toch niet uit? Twijfel dan niet om een glaszetter in te huren. Zo bent u snel verzekerd van nieuw dubbel glas.

Zelf doen of uitbesteden?

Het plaatsen van dubbel glas is voor ervaren klussers een leuke uitdaging. Maar als u dit nog nooit gedaan heeft is het een grote klus. Ook is het risico op fouten heel groot en de kans op schade nog groter.

Twijfelt u?

Ga dan niet zomaar zelf aan de slag, maar schakel hulp in. Het voordeel hiervan is dat u ook nog eens profiteert van een mooie garantie op glas en montage. Bovendien betaalt u over de arbeidskosten slechts 9% btw in plaats van het standaard btw-tarief van 21%. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is wel dat uw huis minimaal twee jaar oud is.

glas-zetten-uitbesteden-vakman

Dubbel glas laten plaatsen? Gratis offerte aanvragen!

Komt u er zelf niet uit, en wilt u dubbel glas laten plaatsen door een ervaren glaszetter? Daarmee bespaart u tijd, energie en frustraties. Bovendien krijgt u garantie op het geleverde werk én de materialen! Op zoek naar een bedrijf in uw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo spoedig mogelijk een gratis en vrijblijvende offerte van een glaszettersbedrijf in uw eigen regio. Neem de offerte door en kijk of deze glaszetter bij u past. De aanvraag is zonder verdere verplichtingen, dus u zit nergens aan vast!