Wist u dat glas de meest duurzame verpakking is? Glas kan voor 100% worden gerecycled en van de scherven worden nieuwe glazen flessen en potjes gemaakt. Daar vindt de omslag plaats van afval naar grondstof. Nieuw glas bestaat voor 50 tot 80% uit hergebruikte scherven. Gooi nooit uw glas bij het restafval, want dat komt niet meer in aanmerking voor recycling. Iedereen die zijn of haar glaswerk in de glasbak gooit helpt mee aan glasrecycling!
Scheiden van glas
Het recyclen van glas begint bij het scheiden van de kleuren. Het is belangrijk om de kleuren glas goed te scheiden bij de glasbak in wit, groen en bruin (rood of blauw glas kan bij groen in). Witte glasscherven zijn schaars omdat het kleurloos is. Er is vaak een overschot van bonte scherven, dit zijn alle kleuren door elkaar, maar hier kan je geen wit glas van maken. Door goed de kleuren te scheiden worden er grondstoffen en energie bespaart om wit glas te maken. De gemeenten legen de glasbakken met speciale inzamelauto’s die de kleuren glas gescheiden van elkaar ophaalt. Het gescheiden glas wordt vervolgens naar een glasrecyclingbedrijf gebracht.
Kringloop van glas
Het glasrecyclingbedrijf begint met het handmatig verwijderen van de grootste stukken vervuiling, zoals aardewerk, plastic en metalen doppen. Vervolgens wordt de resterende vervuiling weggehaald door middel van een machine. Denk hierbij aan steen, porselein, kurken en etiketten. Als de vervuiling zo goed als verdwenen is, worden de scherven ongeveer acht weken opgeslagen. In die tijd verdwijnt de laatste resten van voeding en drank. Na deze tijd functioneert oud glas weer als grondstof. Glasfabrieken smelten de scherven en maken er weer nieuwe flessen en potjes van. De consument koopt en gebruikt de in glasverpakte producten en dan begint de kringloop weer opnieuw. Dit gebeurt zodra de consument het glas weer in de glasbak gooit.
Circulaire economie
Het hergebruik van glas voor de productie van nieuw glas wordt tegenwoordig circulaire economie genoemd. Glas blijft in de kringloop doordat het niet wordt verbrand of gestort. Het recyclen en hergebruiken van glas bestaat al heel lang. Sinds de introductie van de glasbak in Nederland in 1976 heeft de gescheiden inzameling een enorme impuls gegeven aan het recycling proces. Tevens levert glasrecycling ook energiebesparing op. Op basis van 1000 kg glasscherven wordt er 2,5% energie bespaart en er is 60% minder CO2-uitstoot. In Nederland was er in 2013 79% van het glas gerecycled en hergebruikt.
Hergebruiken of recyclen
Niet al het glas hoeft in eerste instantie gerecycled te worden. Neem als voorbeeld de glazen flessen voor bier of frisdrank. Deze zijn heel geschikt om opnieuw te vullen tot wel 40 keer. Het statiegeldsysteem in Nederland zorgt ervoor dat 99% van deze flesjes retour komen voor hergebruik. Natuurlijk zijn er wel energie- en milieukosten bij het statiegeldsysteem. Namelijk de transport en schoonmaak. Desondanks blijft een statiegeld bierflesje veel milieuvriendelijker dan een wegwerpexemplaar.
Help mee aan glasrecycling
Tegenwoordig verdwijnt er nog steeds rond de 150 miljoen kilo glas bij het restafval. Dit is mede doordat er misverstanden ontstaan. Veel mensen denken dat flessen en potjes met voedselresten en deksels niet in de glasbak mogen, maar dit mag gewoon! De restjes zijn vaak geen probleem omdat ze bacterieel goed afbreekbaar zijn. Bovendien kunnen deksels en doppen goed gescheiden worden van het glas en het levert de recyclefabrieken extra geld op. Ze hebben liever wel dat de plastic deksels gescheiden worden van het glas.